Real Madrid en hun verzetshandboek: hoe ze LaLiga wonnen zonder Courtois en Militao

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Real Madrid en hun verzetshandboek: hoe ze LaLiga wonnen zonder Courtois en Militao

Courtois en Militao, in een Clasico tegen Barcelona.
Courtois en Militao, in een Clasico tegen Barcelona.NurPhoto vía AFP
Los Blancos veroverden dit weekend de titel ondanks grote afwezigheid, met name van de Belgische keeper en de Braziliaanse middenvelder, belangrijke spelers in de dubbel in 2022 en het grootste deel van het seizoen gedegradeerd naar de ziekenboeg. Flashscore analyseert de situatie rondom Courtois en Militão en hoe Real Madrid dit op wist te lossen.

Real Madrid is opnieuw de koning van LaLiga. Het feit dat ze zo overtuigend winnen, betekent misschien dat deze prestatie niet zoveel erkenning krijgt als andere - bijvoorbeeld die tergende editie onder Fabio Capello in 2007, met een comeback op de laatste speeldag; of de beroemde 100 punten onder José Mourinho, voor het bereiken van een ongekend aantal. Er is echter ten minste één goede reden om die laatste ook de tand des tijds te laten doorstaan.

Je hoeft alleen maar te kijken naar wat er in de play-offs van de Champions League is gebeurd om te begrijpen wat het belangrijkste kenmerk van de club uit Chamartín is, hoewel dat in dit stadium geen verrassing is na meer dan 120 jaar geschiedenis. Naast die geweldige Europese avonden, ligt de grootste nieuwigheid in de regelmaat en consistentie van deze campagne. Zowel weg van het Santiago Bernabéu als thuis zijn de nieuwe kampioenen op hun betrouwbaarst.

Lunin, de grote revelatie

Zonder Thibaut Courtois, die voor bijna het hele seizoen 2023/24 verloren werd gewaand toen bekend werd dat hij een gescheurde voorste kruisband had opgelopen in zijn linkerknie, was de uitdaging enorm. De komst van Kepa Arrizabalaga was bedoeld om zijn afwezigheid te compenseren, maar hij werd uit het elftal gelaten vanwege een fysieke situatie en Andriy Lunin werd een reus in het doel.

De cijfers van beide spelers (alleen in LaLiga)
De cijfers van beide spelers (alleen in LaLiga)AFP, Opta by Stats Perform

Wanneer er een dispuut is om de startende doelman, ongeacht welk team het is, zijn er verschillende fases. En één daarvan is de meest cruciale, het moment waarop de coachingstaf, met alle verzamelde informatie, moet kiezen. Na een paar weken van twijfels en veel mediadruk zette Ancelotti een stap vooruit en koos de Italiaan voor Lunin, die eindelijk het vertrouwen kreeg na een aantal jaren op de bank en zelfs drie uitleenbeurten (bij Leganés, Valladolid en Oviedo).

Als we alleen naar de binnenlandse competitie kijken, heeft Kepa in totaal 13 wedstrijden meegedaan en heeft hij tot acht keer toe geen doelpunten tegen gekregen (negen tegendoelpunten). Zijn teamgenoot daarentegen heeft 20 optredens en in totaal 10 clean sheets (hij heeft 13 doelpunten tegen gekregen). Het gemiddelde is beter in het geval van de Oekraïner, hoewel beide heren gelijk zijn volgens de AI van Flashscore (7,0). En vergeet niet dat Courtois bij zijn debuut tegen Cádiz ook een doelpunt tegen kreeg.

Rüdigers stap voorwaarts

Er zijn veel factoren die het collectieve succes van Madrid verklaren, en ze hebben dit seizoen nog maar één keer verloren - alle andere wedstrijden niet meegerekend. Atlético Madrid, dat ook in de Copa del Rey werd verslagen, won met 3-1 in een ongelukkig duel voor Los Merengues, die op bezoek in het Civitas Metropolitano werden overklast. Antonio Rüdiger was verre van zijn beste in die ontmoeting in september, maar hij heeft een sleutelrol gespeeld in het succes van zijn ploeg.

De afwezigheid van Éder Militão, die in tegenstelling tot de Belg geblesseerd was aan het begin van het seizoen, betekende dat er een leider achterin moest worden gevonden. Die rol viel toe aan de Braziliaan en de Duitser, Champions League-winnaar met Chelsea in 2021, nam zijn nieuwe rol op zich. Het was aan hem om een duo te vormen met David Alaba, Nacho Fernández en ook om Aurélien Tchoauméni te 'helpen' in deze gedwongen omschakeling, een missie die meer dan geslaagd is (slechts 22 doelpunten tegen gekregen).

De statistieken van de Duitse centrale verdediger.
De statistieken van de Duitse centrale verdediger.Flashscore

Een andere belangrijke speler voor Ancelotti was de eerder genoemde Alaba, die sinds december aan de kant staat en naar verwachting tot juni uitgeschakeld zal zijn. Hoewel de markt nog open was en er gesproken werd over de mogelijkheid om Rafa Marín terug te halen, koos de club uit Bernabéu ervoor om geen nieuwe spelers in te brengen. Gezien de zeer positieve resultaten - ze hebben in heel 2024 nog niet verloren in 90 minuten - kan nu al gezegd worden dat het de juiste beslissing was.

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen