Ontknoping in de KKD: Willem II is kampioen, MVV grijpt naast play-offs

Meer

Bijgewerkt
De pitch-invasion bij Willem II
De pitch-invasion bij Willem IIProfimedia
De laatste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie (KKD) was er een om niet snel te vergeten. Lees hier terug wat er gebeurde op een knotsgekke avond in de KKD en wat voor consequenties dat heeft gehad voor de eindstand.

De spannendste wedstrijd van vanavond was zonder twijfel de ontmoeting tussen FC Groningen en Roda JC, die het tegen elkaar opnamen in strijd om plek twee en dus directe promotie. Voor dit affiche hebben we een speciaal (live-)wedstrijdverslag bijgehouden die hier volledig valt terug te lezen. In dit artikel worden de overige duels behandeld die nog grote consequenties hebben voor de ranglijst.

Willem II trad in eigen huis aan tegen Telstar in de hoop de kampioenstitel op te mogen eisen en het was ook spannend in de strijd om de laatste play-offs-plekken. Van de clubs NAC Breda, FC Emmen en MVV Maastricht zou er één buiten de boot vallen. NAC ging op bezoek bij TOP Oss, Emmen kreeg bezoek van De Graafschap en MVV speelde een thuiswedstrijd tegen provinciegenoot VVV-Venlo.

Willem II

Willem II begon niet al te sterk aan de thuiswedstrijd tegen Telstar en het waren de bezoekers die in de openingsfase de eerste speldenprikjes uitdeelden. Het was dan ook geen verrassing dat De Witte-Leeuwen na iets meer dan een half uur spelen op voorsprong kwamen. Jay Kruiver kon de bal van dichtbij binnenschuiven. Tot overmaat van ramp kwamen de Tilburgers vlak voor het rustginaal zelfs op een 0-2 achterstand te staan door een doelpunt van Youssef El Kachati, wiens inzet via de Willem II-vedette Freek Heerkens het doel in rolde.

De ervaren verdediger kondigde deze week nog aan dat hij zijn voetbalschoenen komende zomer aan de wilgen hangt en bezorgde zichzelf dus mogelijk een enorm ongelukkige afscheidswedstrijd. Willem II beet na de rust meteen van zich af en tekende binnen drie minuten al voor de aansluitingstreffer via Thijs Oosting. In de 52e minuut leek Willem II de achterstand zelfs te hebben weggepoetst, maar de vermeende gelijkmaker werd afgekeurd wegens buitenspel. De thuissupporters bleven echter wel juichen, omdat zij te horen kregen dat FC Groningen tegelijkertijd op 2-0 was gekomen tegen Roda.

De einstand in de KKD
De einstand in de KKDFlashsha.re

In de 81e minuut werd Willem II beloond voor de goede tweede helft en maakte de koploper dan toch de gelijkmaker. Invaller Rob Nizet schoot de bal op doel op aangeven van een andere invaller: Jeremy Bokila.  In de 93e minuut was het feestje compleet. De wedstrijd werd eerder al even stilgelegd omdat de fans het feestje al aan het vieren, maar toen in de extra tijd de 3-2 van Ringo Meerveld viel hielden de supporters het al helemaal niet meer en volgde er direct een pitch-invasion.

NAC Breda

De openingsfase in de wedstrijd tussen TOP Oss en NAC Breda kon zowel de neutrale toeschouwers als de supporters van beide clubs gestolen worden. De eerste echt grote kans van de wedstrjid liet bijna een halfuur op zich wachten toen Sigurd Haugen vrij kon inkoppen, maar zijn inzet eindigde vlak naast het doel. Vlak daarna zette Aimé Omgba de bezoekers op voorsprong uit een strakke voorzet van Manel Royo.

Nog geen vijf minuten na rust kwam Oss echter weer op gelijke hoogte. Joshua Zimmerman, die in de rust pas binnen de lijnen kwam, kon de bal van dichtbij binnenglijden na een strakke voorzet voorbij NAC-doelman Pepijn van de Merbel. Oss zat in de tweede helft beter in de wedstrijd, maar bij NAC leken ze zich ook heel goed bewust van de ranglijst. Bij een gelijkspel zou de club uit Breda concurrent MVV immers onder zich houden op basis van doelsaldo.

Na 75 minuten kreeg NAC een grote kans en appeleerden de spelers van NAC voor hands na een inzet van Omgba, maar in plaats van een stafschop werd er een corner toegekend. De slotfase leverde niet veel noemenswaardige gebeurtenissen meer op, waardoor NAC op de achtste plek eindigde en dus in de koker zit voor de play-offs. Als NAC het teleurstellende niveau van de laatste weken doortrekt in de play-offs, is promtie echter een kansloze missie.

De einstand in de strijd om de laatste tickets voor de play-offs
De einstand in de strijd om de laatste tickets voor de play-offsFlashsha.re

FC Emmen

FC Emmen kwam binnen vijf minuten al bijna op achterstand in eigen huis tegen De Graafschap, toen Basar Önal vrij kon inschieten maar een verdediger van de thuisploeg de bal van de lijn gleed met een fijne tackle. In de openingsfase hielden de bezoekers de overhand en na achttien minuten werd dat ook uitgedrukt in de score. De ervaren Jeffry Fortes zette zijn ploeg op aangeven van Xandro Schenk.

De Emmenaren werden na ongeveer 30 minuten spelen pas echt wakker en creëerden toen plots de nodige kansen. Het leek ook even op gelijk hoogte te komen via Bradly van Hoeven na een afgemeten steekpass vann Maikel Kieftenbeld, maar zijn inzet trof net geen doel. Niet veel later leed een combinatie tussen Vincente Besuijen en Van Hoeven tot de gelijkmaker. Van Hoeven was net na zijn gemiste inzet nu wel trefzeker.

De gelijkmaker gaf Emmen blijkbaar vleugels, want vlak daarna kwam de ploeg ook op voorsprong na een counteraanval uit het boekje. Een afgeslagen voorzet van Van Hoeven eindigde ietwat gelukkig in het doel van De Superboeren. Emmen kreeg na iets meer dan een uur spelen een reuzenkans in de schoot geworpen om de voorsprong te verdubbelen. Mike te Wierik vond de bal plots voor zijn voeten nadat De Graafschap-doelman Thijs Jansen de bal uit zijn handen liet glippen, maar de verdediger leek te schrikken van zijn kans en schoof de bal naast het doel.

Emmen trok de 2-1 overwinning over de streep en eindigde daardoor op de zevende plek. We zien de Emmenaren dus ook weer terug in de play-offs voor promotie.

MVV Maastricht

Wie anders dan Rocha Livramento bracht zijn ploeg in de zeventiende minuut op voorsprong tegen VVV. De spits scoorde op aangeven van een fraaie hakbal van jubilaris Mart Remans, die vandaag zijn 100e wedstrijd speelde voor De Sterrendragers. Al binnen 30 minuten verdubbelde geboren Maastrichtenaar Bryan Smeets de voorsprong voor de BVO uit zijn geboortestad.

Vlak voor rust werd het toch weer spannend, toen MVV een strafschop weggaf. Michalis Kosidis nam zijn strafschop immers op een opvallend slechte manier. De spits van VVV probeerde doelman Romain Matthys te passeren met een panenka, maar voerde het zo slecht uit dat de sluitpost de bal nog op kon rapen terwijl hij al de hoek in was gedoken.

Door zijn acrobatische assist in de eerste helft voelde Remans zich wellicht even Diego Maradona, want hij sloeg de bal na ruim een uur spelen in het doel van de tegenstander, maar in tegenstelling tot bij de Argentijnse legende werd dit wel opgemerkt door de scheidsrechter en ontving hij een gele kaart in plaats van dat de treffer werd goedgekeurd.

MVV speelde een uistekende wedstrijd en was in de 66e minuut opnieuw dichtbij de 3-0, maar de inzet van Ferre Slegers werd gepareerd door een katachtige reflex van Delano van Crooij. MVV mag met trots terugkijken op de wedstrijd, maar zal balen dat het uiteindelijk niet genoeg bleek om de laatste play-off-plek te bemachtigen.

Overige duels

Elders in de KKD won Jong AZ met liefst 1-4 van de generatiegenoten van Ajax. Finn Stam, Ricuenio Kewal, Jurre van Aken en Damienus Reverson waren trefzeker voor Jong AZ, dat met een deel van de O19-selectie die in 2023 de UEFA Youth League won op de 10e plaats eindigde. Jaydon Banel tekende voor de enige Ajax-goal.

Jong FC Utrecht hield play-offdeelnemer FC Dordrecht op Sportcomplex Zoudenbalch op een 1-1 gelijkspel dankzij een treffer van Emil Rohd. Adrian Segecic was trefzeker voor de Dordtenaren.

FC Eindhoven is een redelijk kleurloos seizoen met een zege geëindigd. In eigen huis waren de Eindhovenaren met 2-0 te sterk voor de provinciegenoten van FC Den Bosch. Joey Sleegers en Ozan Kökçü zorgden voor de doelpunten voor de thuisploeg, niét Mart Lieder na vele gegunde kansen in zijn laatste wedstrijd voor de FC Eindhoven, dat op de 14e plek is geëindigd.

ADO Den Haag is in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen onderuit gegaan tegen Jong PSV, dat met 2-3 won in het Bingoal Stadion dankzij twee goals van Mohamed Nassoh en één van Joel van den Berg. Henk Veerman en Amir Absalem scoorden namens ADO.

Cambuur speelde in Leeuwarden met 1-1 gelijk en eindigt het seizoen als de nummer 13. Robert Uldrikis en Hakon Lorentzen waren de doelputmakers in het laatste wedstrijd van het Cambuur Stadion.