PSG opnieuw kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco: vijf redenen waarom

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

PSG opnieuw kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco: vijf redenen waarom

PSG mag zondagavond definitief een feestje vieren
PSG mag zondagavond definitief een feestje vierenProfimedia
Paris Saint-Germain heeft een dag na het verprutsen van de kampioenswedstrijd tegen Le Havre (3-3) alsnog de landstitel binnen. Nummer 2 AS Monaco verloor bij Olympique Lyon (3-2) en kan met nog drie wedstrijden te gaan de achterstand van 12 punten niet meer ongedaan maken. Het is voor PSG de tiende titel in de laatste twaalf jaar en de twaalfde in totaal.

Monaco begon nog wel goed met een doelpunt van Wissam Ben Yedder in de eerste minuut, maar kreeg in de 22e en 26 minuut doelpunten van Alexandre Lacazette en Said Benrahma tegen. Ben Yedder maakte na een uur gelijk, voordat de Belg Malick Fofana de thuisploeg in de 84e minuut alsnog de zege bezorgde. Lyon is de nummer 7 en maakt na een slechte start van het seizoen nog kans op Europees voetbal.

PSG maakt nog kans op de 'treble' dit seizoen. Woensdag is Borussia Dortmund de tegenstander in de eerste halve finale van de Champions League. Op 25 mei staat de ploeg van trainer Luis Enrique tegenover Lyon in de finale van de Franse beker.

PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi had na het bereiken van de twaalfde titel, een aanscherping van het record in Frankrijk, lovende woorden voor de eigen fans. "Ik zal de houding van de supporters nooit vergeten, die ongeacht het resultaat geweldig is geweest. De titel winnen is fantastisch, maar om dit voor de twaalfde keer te doen maakt het nog specialer voor iedereen die verbonden is aan Paris Saint-Germain."

Vijf redenen waarom Paris Saint-Germain wederom kampioen van de Ligue 1 is geworden:

01 De komst en coaching van Luis Enrique

Het is onmiskenbaar dat de komst van Luis Enrique van het begin af aan alles heeft veranderd bij Paris Saint-Germain. De Spaanse coach heeft meteen een revolutie teweeggebracht in de hoofdstad door een bezittend, technisch en offensief voetbal te spelen. Maar dat is niet alles. Dankzij zijn spelvisie en zijn wens om zijn hele team op gelijke voet te zetten, heeft de Parijse coach de kleedkamer, die tot dan toe gevuld was met "sterren", naar zijn hand gezet. Zijn harde en imposante acties, zoals het op de bank houden van Kylian Mbappé en hem niet alle macht geven, waren verrassend maar bleken succesvol. Rotaties maken nu deel uit van de teamcyclus, dat veel meer op het collectief is gebaseerd dan het in het recente verleden is geweest. Dit was een belangrijke troef in hun succes in de Ligue 1.

02 Een diepe selectie

Rotatie was mogelijk dankzij een volledige en uitgebreide selectie. Met een zeer goede diepte op de bank waren blessures geen echt probleem om mee om te gaan, behalve toen het aantal afwezige verdedigers een probleem werd in de heenwedstrijd van de kwartfinales van de Champions League. Zelfs daar werd het grotendeels beheerst dankzij de teamkracht die Luis Enrique had ingevoerd. Door elke positie dubbel te bezetten en de diensten van hardwerkende en gedisciplineerde spelers te verwerven, heeft PSG verschillende remedies gevonden voor hun vroegere problemen. Dit alles om beter voorbereid te zijn op de competitie. Dat kon niet anders dan voordelig uitpakken in een gevuld seizoen.

03 Het dynamische duo Mbappé/Dembélé

Het is geen geheim dat Kylian Mbappé en Ousmane Dembélé de aanval van PSG belichamen. En dit seizoen hebben ze beiden wonderen verricht. Allereerst heeft de vertrekkende nummer 7 wederom niet geaarzeld in zijn flitsende acties en doelpunten. Met 24 goals en 6 assists in 26 Ligue 1-wedstrijden - soms zelfs zonder de volledige 90 minuten te spelen - heeft hij opnieuw statistieken laten zien die passen bij zijn status als topscorer van de competitie. Actief en altijd gevaarlijk op het veld, heeft de aanvoerder van het Franse nationale team ook een belangrijke rol gespeeld in belangrijke wedstrijden, zoals die tegen Brest, waar hij een hattrick scoorde. Een echte troef voor de club uit de hoofdstad.

Ondertussen bleef Ousmane Dembélé wat meer op de achtergrond, maar was hij even effectief. Of hij nu op rechts of in het midden speelde, de andere Franse international heeft het hele seizoen door wonderen verricht op het gebied van dribbels, tempowisselingen, het doorbreken van verdedigende linies en offensieve acties. Dit alles met 23 wedstrijden - ook hier niet alles volledig gespeeld - achter zijn naam. Dergelijke prestaties hebben het algehele aanvallende rendement van het Parijse team bevorderd en hebben dus onvermijdelijk bijgedragen aan het behalen van de titel.

04 Vitinha

Naast de aanvalslinie en de succesvolle Fransen bij PSG dit seizoen, heeft ook Vitinha een belangrijke rol gespeeld bij het behalen van de titel. Bescheiden maar essentieel voor het evenwicht van het team, was de middenvelder gedurende het hele seizoen enorm consistent. Bovendien was hij belangrijk in het terugveroveren van de bal, bij de opbouw en droeg hij ook bij aan het scoren (7 doelpunten, 4 assists). Zowel een steunpilaar als een motor van het team, had hij deze jaargang zelden slechte momenten, wat een opwaartse trend in Parijs mogelijk maakte. Het was een indrukwekkende vooruitgang voor de Portugees die geen gemakkelijk eerste seizoen in de hoofdstad had gehad.

05 Gebrekkige concurrentie

De laatste reden die het behalen van de titel in Parijs mogelijk heeft gemaakt, is een van de meest voor de hand liggende: het gebrek aan concurrentie. Met verreweg het hoogste salarisbudget van de competitie kon PSG alle wereldklasse spelers aantrekken die het maar wilde. Iets wat voor andere Ligue 1-clubs onmogelijk was.

Bovendien, hoewel Nice en Brest solide seizoenen hebben gedraaid, slaagden beide clubs er nooit echt in om PSG op de lange termijn te evenaren. Paris nam een vliegende start voor december en hield daarna ruim afstand op de lange termijn. Met 14 punten voorsprong op de eerste achtervolger was het verschil dat hen naar de top bracht representatief voor de geringe concurrentie die ze tegenkwamen.

En zelfs als sommige wedstrijden moeilijk te winnen waren, heeft de club nu een reeks van 25 wedstrijden zonder nederlaag neergezet. Een prestatie die duidelijk aantoont dat niemand hen kon stoppen.

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen